Bitcoin kopen

Wanneer je bitcoin koopt, is het niet vereist een hele bitcoin te kopen. Koop je voor het eerst, dan is het realistischer om een fractie te kopen. Stel dat 1 bitcoin €22.954 waard is en je koopt voor €15 aan bitcoin, dan heb je 15/22.954 bitcoin of 0.00065348 bitcoin. Dit wordt vaak afgekort naar 0.00065348 btc.

Hoe kun je aan jouw eerste bitcoin komen?

 • Verdienen - Krijg betaald in bitcoin
  • Een dienst aanbieden.
  • Een product verkopen.
  • Ontvang een gedeelte van jouw salaris in bitcoin via jouw werkgever (bitwage.com)
 • Ruilen - Ruil jouw bezittingen om voor bitcoin.
 • Kopen - Wissel euro's om voor bitcoin
  • Van een exchange/broker - een bedrijf dat een dienst aanbied om bitcoin te kopen en verkopen.
  • Van een bitcoin ATM - een bitcoin geldautomaat waar je euro's stort en hiervoor bitcoin terugkrijgt.
  • Van een andere persoon via persoonlijke ontmoeting - contant geld wordt omgeruild voor bitcoin.

Kopen via een exchange vereist het opgeven van veel persoonlijke gegevens inclusief extra kosten per aankoop. De redenen om bitcoin te verkrijgen door het te verdienen of te ruilen zijn privacy en kosten, omdat er meestal geen extra gegevens worden gevraagd of kosten worden doorberekend.

Waar kun je Bitcoin kopen?

Bitcoin kun je kopen bij een exchange of een broker.

Je kunt via een exchange bitcoin kopen/verkopen. Zij bewaren de gekochte bitcoin voor jou op hun platform in een bitcoin wallet.

Bij een broker koop je bitcoin en wordt deze direct naar een bitcoin wallet verstuurd. Er zijn ook brokers die net als een exchange de bitcoin voor jou bewaren.

Bij zowel een exchange als een broker moet jouw identiteit eerst geverifieerd worden voordat je bitcoin kan kopen. Dit heet KYC (Know Your Customer) en is een uitgebreide procedure waarin je jouw identiteit moet bewijzen, door o.a. het uploaden van zeer gevoelige documenten zoals je paspoort, in combinatie met aanvullende gegevens.

Er zijn meer mogelijkheden om te kopen. Deze zijn veelal gericht op anonimiteit en vereisen meer kennis. Het is mogelijk om bitcoin direct van een andere persoon te kopen (meestal in het buitenland), die het te koop aanbied, en om dit via een SEPA overschrijving te betalen. De ontvanger weet alleen dat je bitcoin hebt gekocht. De diverse banken waar het geld langs gaat kunnen dit niet zien.

Wat is aan te raden?

Wij raden af om Bitcoin in Nederland te kopen. Ook raden wij af om te kopen via een exchange of broker:

 • Nederland heeft zeer strenge regels heeft voor het kopen/verkopen van Bitcoin.
 • Jouw identiteit wordt gekoppeld aan Bitcoinadressen.
 • Het hele proces wordt onnodig ingewikkeld gemaakt dankzij regulatie.
 • Gevoelige data wordt opgeslagen dat potentieel doelwit is van hackers. Je bent afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen voor jouw data.
 • Lees meer: Koop geen bitcoin op een exchange.

Wij raden aan Bitcoins te kopen bij Relai. Relai is een gereguleerde Bitcoin-only broker in Zwitserland.

 • Relai is een simpele en gebruikersvriendelijke mobiele Bitcoin wallet.
 • Vanuit de wallet kun je Bitcoin kopen zonder identificatieplicht (KYC) en zonder account. Momenteel kun je voor €950/dag kopen zonder KYC.
 • Mogelijkheid tot auto-invest: om wekelijks of maandelijks te kopen en zo te sparen in bitcoin zonder omkijken.
 • Relai is een non-custodial Bitcoin wallet. Dit betekent dat je volledige controle hebt over de Bitcoin in jouw wallet.
 • Deel jouw invite code, dat je ontvangt via de mobiele Relai app, met familie en vrienden en hun transactie fee wordt verminderd met 0.5%.
 • Deel jouw invite code met familie en vrienden en je ontvangt 0.5% van het totale bedrag dat zij kopen via Relai in bitcoin.

Via Relai is kopen niet anoniem, omdat je koopt met een SEPA-overmaking (of andere betaalmogelijkheid). Jouw bankgegevens zijn dan bekend bij Relai.

Helaas zullen vanaf 2024 voor klanten in de EU een identificatieplicht gelden. Als je geen andere keus hebt, dan blijft Relai na 2024 een goeie keuze omdat je met hun Bitcoin wallet jouw Bitcoin volledig in eigen beheer kunt nemen. Er is geen andere broker in Europa die zo'n wallet aanbiedt, ook wel een non-custodial wallet genoemd.

Een heel groot voordeel om bitcoin bij Relai te kopen is dat je geen account nodig hebt. Je hoeft je niet te registreren middels e-mailadres, wachtwoord of andere persoonlijke gegevens.

Wanneer kopen via Relai niet meer mogelijk is zonder identificatie, raden wij aan om bitcoin te kopen via een gedecentraliseerde person-to-person exchange. Er zijn hiervoor genoeg opties beschikbaar.

Hoe werkt Bitcoin kopen via Relai?

Relai is beschikbaar als app op jouw Android of iPhone. Via de app kun je Bitcoin eenmalig of periodiek (wekelijks of maandelijks) kopen.

De Relai app is een Bitcoin wallet.

 1. Maak als allereerste een backup van je Bitcoin wallet. Mocht je je telefoon kwijtraken, dan heb je weer toegang tot al jouw Bitcoin.
 2. In de app kun je aangeven welk bedrag aan euro's je graag wilt kopen in Bitcoin. Gebruik een referral code om korting te krijgen op fees. In de stappen hieronder zal ik mijn referral code opgeven.
 3. Hierna wordt gevraagd om het bedrag in euro's over te maken via SEPA naar de Zwiterse bankrekening van Relai.
 4. Nadat Relai het bedrag heeft ontvangen, wordt het overgemaakte bedrag in euro's automatisch omgezet naar Bitcoin en naar je Relai wallet gestuurd. Als je periodiek koopt, dan maak je een automatische overschrijving aan in je internetbankieren app.

Bitcoin kopen via Relai

1. Installeer Relai op je mobiele telefoon.

Ga naar de website van Relai, tap op de app store van jouw mobiele telefoon, installeer de app en open deze.

2. Tap op Next

Het beginscherm geeft als eerste de optie om een restore te doen van jouw wallet. Deze optie is van toepassing als je van telefoon verandert, je telefoon kwijt bent of je backup wilt testen. Bij stap 9 gaan we deze optie gebruiken.

3. Tap nog een paar keer op Next en vul je invite code in.

Wanneer je een paar keer op Next hebt getapt, verschijnt de optie Get an invite code? Add it now! Iedereen die de Relai app installeert krijgt een invite code. Deze code kun je delen met je vrienden en familie waardoor ze 0.5% korting krijgen op de bitcoin transactie fee.

Betalen met Satoshi heeft een invite code die jij kunt invullen om 0.5% korting te krijgen op al jouw bitcoin transacties: REL15849

Vul de invite code in en tap op Start.

4. Selecteer jouw voorkeuren voor taal, currency en pincode.

5. Lees de Terms & conditions en de Privacy policy.

Tap op Terms & conditions, bekijk/lees deze en tap linksboven op Annuleer. Doe hetzelfde met de Privacy policy. Tap als laatste de optie I have read and agreed to all documents en tap op Continue.

6. Maak een backup van jouw nieuwe Bitcoin wallet

Mocht je jouw telefoon kwijtraken, dan kun je met de backup weer toegang krijgen tot jouw bitcoin. De backup bestaat uit 12 woorden. Iederen die toegang heeft tot jouw 12 woorden en weet waar het voor staat en wat je ermee kunt doen, heeft nu toegang tot jouw bitcoin.

Bij internetbankieren kun je je gebruikersnaam of wachtwoord opnieuw opvragen. Er is support. Omdat dit een non-custodial wallet is ben je voor 100% zelf verantwoordelijk voor jouw bitcoin. Raak je jouw backup kwijt, dan ben je ook je bitcoin kwijt.

Schrijf de 12 woorden op papier en bewaar ze goed. Idealiter maak je een tweede kopie van de 12 woorden en bewaar je deze op een andere locatie. Bewaar deze woorden niet online of digitaal, maar puur analoog.

Tap helemaal rechtsonder op Profile > Security > My recovery phrase > Let's go.

7. Koop bitcoin.

Tap op de button Buy your first bitcoin of tap op de blauwe ronde button helemaal onderaan je scherm > Buy bitcoin in EUR/CHF.

De totale fee van Relai is 2.5% op het bedrag in Euro's dat je koopt aan Bitcoin. Dit kun je verlagen door €100 of meer te kopen, auto-invest (kopen per week of maand) en het gebruik van een invite code. Je krijgt 0.5% voor ieder punt.

Selecteer of vul het bedrag in Euro's dat je wilt kopen aan bitcoin en tap op Next. Aan te raden is om te beginnen met een klein bedrag zoals €10 en om dit eenmalig te doen. Dan kun je

Selecteer of je eenmalig koopt, per week of per maand.

Selecteer jouw betaalmethode van voorkeur. Wanneer je online bank transfer selecteert, wordt gevraagd om jouw IBAN toe te voegen. Dit is zodat Relai weet dat de betaling van jou afkomstig is.

Tap op Buy now.

Nu wordt er gevraagd om het gewenste bedrag over te maken naar de rekening van Relai. Ga naar je internetbankieren app en maak een SEPA-overmaking.

 • Selecteer Zwitserland als land.
 • Selecteer Euro als currency.
 • Vul bij naam de Recipient name is. Dat is momenteel Relai AG.
 • Vul de IBAN van Relai in.
 • Vul bij omschrijving de code die staat vermeldt bij BIC/SWIFT.

Een SEPA-overmaking duurt 1-3 werkdagen.

8. Je ontvangt Bitcoin in jouw Relai Bitcoin wallet.

Wanneer Relai jouw overmaking ontvangt, worden de Euro's omgezet naar Bitcoin en gestuurd naar jouw Relai Bitcoin wallet.

Vanuit deze Bitcoin wallet kun je bitcoin ontvangen (Receive), maar ook versturen naar andere bitcoinadressen (Send).

De laatste belangrijke stap is om jouw backup te testen.

9. Verwijder Relai en test jouw backup.

Als je van plan bent om periodiek of in de toekomst bitcoin te kopen, dan is het belangrijk om jouw backup te testen.

Verwijder de Relai app van je telefoon, installeer deze opnieuw en open the app.

Op het startscherm staat Already have a Bitcoin wallet? Restore. Tap op de optie Restore en vul jouw 12 woorden in.

Als de woorden correct zijn, zie je bitcoin in jouw wallet.

Overig

Mocht je jouw bitcoin willen verkopen, dan kan dat ook via Relai.

Heb je nog vragen?
Stuur een e-mail naar betalenmetsatoshi@pm.me